Eisen voor het opvangen van ex-fokdieren

Niet zelden worden er ex-fokdieren bij ons aangeboden. Dit zijn doorgaans diep getraumatiseerde dieren hoewel er een groot verschil in de diepte van de trauma’s zit. De één heeft meer last van het verleden dan de ander, echter zonder uitzondering zijn ze allemaal bang en is die angst vooral tegen mannen gericht.

Met die angst (en de uitingen daarvan) moeten wij en de potentiële gast- en adoptiegezinnen kunnen omgaan. Dat vraagt nogal wat van het gezin. Op de eerste plaats dient er bij de adoptanten een groot inlevingsvermogen te zijn, je moet kunnen begrijpen (bijna voelen) wat het is om een leven lang gewend te zijn aan het leven in een hok met in de beste gevallen een buitenren, slecht eten, geen tot nauwelijks vachtverzorging, weinig tot geen menselijke affectie. Er wordt erg ruw met de dieren omgegaan door de meeste broodfokkers, het merendeel daarvan vindt hen alleen maar een middel om geld mee te verdienen zonder rekening te houden met alle emoties die een dier wel degelijk heeft. Eerlijkheidshalve zijn er ook kwekers/broodfokkers die iets milder met hun ‘goederen’ omgaan maar het doel is hetzelfde, nl: geld verdienen aan een dier. Niets meer en niets minder.

ChowRescue zou ChowRescue niet zijn, als wij ons ook niet bekommeren om het welzijn van deze dieren. Voor alle chows is er onze hulp zover wij die kunnen bieden uiteraard.

Op onze Facebookpagina’s verschijnen regelmatig oproepen aan onze leden en alle geïnteresseerden die ons helpen door de oproepen massaal te delen. Op deze wijze komt vaak de hulp die wij zo broodnodig hebben. Mensen die hun hart, huis, tijd en geld beschikbaar stellen ten behoeve van de ex-fokdieren.

Wij zijn enorm blij met deze hulp, maar gebleken is dat niet elk welwillend gezin geschikt is om een ex-fokdier op te nemen want het heeft best wel een impact op je leven. Aan de andere kant is er bijna geen grotere voldoening dan te zien hoe zo’n beschadigd beestje opbloeit in een gezin waar hij/zij nog een fijn en volwaardig chowleven mag en kan leiden.

Alle gast- en adoptiegezinnen worden begeleid door de Carine Verhoeyen. Zij is de meest bekwame begeleider van de ex-fokdieren in ons team.

Vereisten:

Vereisten:

1. De aanwezigheid van een eigen hond(en), groot, klein of welk ras maakt niet uit. De ervaring heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van een eigen hond absoluut noodzakelijk is. Deze dieren trekken zich heel erg op aan de al aanwezige huishond en leren heel veel van ze met name hoe zichzelf om te vormen als een huishond.

2. Een tuin waar het ex-fokdier kan verblijven wanneer hij/zij nog niet naar binnen durft te gaan met daarin een schuilmogelijkheid voor de regen. Omdat deze ex-fokdieren niet gewend zijn om in huis te leven. Die vaardigheid zal moeten worden aangeleerd. Soms kost het veel moeite om hen binnen te krijgen omdat ze om de een of andere reden niet over de drempel heen durven komen. Kennelijk is in huis zijn ‘eng’. Wij kunnen ons daar wel iets bij voorstellen.

3. Heel veel geduld, een groot empathisch gevoel voor deze speciale groep honden en weten waar je mee bezig bent. Ex-fokdieren zijn niet allemaal gelijk, de een is wat leergieriger dan de ander maar ze zijn allemaal slim. Het vraagt echt heel veel geduld om zo’n diertje wat aan te leren. Zij zijn meestal zindelijk (fiere Chow zijnde), kunnen niet aan de riem lopen, vinden een riem/tuigje omdoen heel erg eng. Sommige zijn nooit liefdevol gestreeld, integendeel. Dus een hand is vaak eng. Bijna bij allemaal mag je ook niet in het begin aan hun achterkant komen.

Maar er is hoop. Dit zijn allemaal vaardigheden die met zachte hand aangeleerd kunnen worden, tijd en geduld geven is ons motto. Ze komen vanzelf naar je toe als zij vinden dat je het waard bent om naar toe te komen.

En dan, op een dag, breekt de hemel als het ware open en merk je dat er iets van hen terugkomt, namelijk dankbaarheid en liefde. Al jouw inspanningen worden beloond door een likje over je hand, het tegen je aan gaan zitten, je opzoeken als je relaxt in de stoel zit. Dan zegt zij: Baasje ik begin je te vertrouwen. Allemaal tekenen van dankbaarheid en affectie.

Daar doe je het voor!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 35640118-vector-love-heart-illustratie-van-het-paar.png

Print Friendly, PDF & Email