Pups

U wilt een pup?

Maar ze zijn er niet, wat nu?

Voor het verkrijgen van een pup dient u zich bij een erkende fokker aan te melden. Doordat er maar een bepaald aantal pups (50-70) per jaar geboren mogen worden ontstaan er wachtlijsten bij de erkende fokkers van vaak een jaar of langer.

Dat is lang, ja inderdaad, maar dan weet u ook zeker dat de bloedlijn van de (voor)ouders bekend is en of er chowspecifieke afwijkingen verwacht kunnen worden. Lees meer op onze pagina medische afwijkingen. Daarnaast kunt u er een heel jaar over nadenken of een chow chow nu wel echt bij u past en voorkom je desillusies wanneer de pup eenmaal in bezit is en uw verwachtingen anders waren dan wat u nu in huis heeft gehaald.

Houd u verre van het aanschaffen van een pup bij handelaren en broodfokkers vandaan.

Daar geldt: garantie tot aan de deur! Deze pups worden over het algemeen uit de Oostbloklanden getransporteerd in grote vrachtwagens met kooien waarin de vaak veel te jonge pups (5 weken) zonder eten en drinken zitten. Het behoeft geen uitleg hoe deze pups er aan toe zijn wanneer zij ‘gelost’ worden. Zij hebben vaak al een Europees paspoort met een valse geboortedatum waarop het lijkt alsof ze 3 weken ouder zijn. Behalve deze ellende hebben bijna alle pups afwijkingen aan de gewrichten en ogen en zijn ze al flink getraumatiseerd.

En dan hebben we het nog niet over de diepe, diepe ellende van het vreselijke leven wat hun moedertje moet leiden. Lijden dus!

Blijf ook uit de buurt van de broodfokkers, oke, er zijn minder erge, maar voor allen geldt dat zij geld verdienen aan de misère van dieren. Begin er niet aan! Ook bij broodfokkers worden geen bloedlijnen gecheckt.

Dan hebben we nog de zgn. thuisnestjes! De pups zijn vaker gesocialiseerd, weten wat het betekent om binnenshuis op te groeien, misschien met katten, of andere huisdieren en kinderen. Dat is mooi! Maar er zijn echter heel weinig eigenaren die de bloedlijnen van hun honden laten testen op afwijkingen. Vraag er naar als u zo’n thuisnestje vindt. Hebben ze daar geen onderzoek naar gedaan, doe het dan niet.

Voor een overzicht van fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging, kunt u een kijkje nemen bij de Nederlandse Chow Chow Club.

Print Friendly, PDF & Email